Hoe kies je een racket?

De tijd van houten tennisrackets is voorbij. Rackets worden steeds lichter, sneller en efficiënter. En ze zijn er in talloze soorten en maten. In mijn winkel kunnen we op afspraak tennisrackets testen. We gaan de baan op met een aantal rackets en je kun zo kijken welk racket je het beste bevalt.  

Hieronder laat ik nog even de verschillende aspecten de revue passeren waar het bij rackets kiezen om gaat:

Bladgrootte

De bladgrootte van het racket bepaalt de hoeveelheid power, controle en spelcomfort van een racket. Oversize rackets (102 tot 135 sq.inch) hebben een groot blad en ook een grotere sweetspot voor meer power en speelcomfort. Sweetspot staat voor de ideale plaats om de bal op het racket te raken. Midsize en midplus rackets (85 tot 102 sq.inch) hebben een klein blad en daardoor meer controle. De keuze voor een bepaalde bladgrootte is daarom afhankelijk van de voorkeur van een speler. Vaak kiezen beginnende tennisser voor een groter blad en gevorderde tennissers voor een kleiner blad.

Gewicht

Lichtgewicht rackets liggen vaak het prettigst in de hand en zijn goed handelbaar. Nadeel van een licht racket is dat het minder balversnelling, balcontrole en comfort geeft. Om dit te compenseren hebben lichte rackets het balanspunt in de top. Hierdoor kan een speler vaak toch hard genoeg slaan. Wanneer bij een licht racket de bal buiten de sweetspot wordt geraakt, draait het racket sneller om de lengte-as (torsie). Om dit te voorkomen knijpen tennissers vaak meer in hun racket waardoor weer sneller armblessures ontstaan.

Een zwaarder racket heeft meer power in slag, genereert minder trillingen en heeft een grotere sweetspot. Zwaardere rackets hebben het balanspunt meestal in de steel waardoor deze rackets meer balcontrole hebben.

Vaak kiezen beginnende tennissers voor lichtgewicht en gevorderde spelers voor zwaardere rackets.

Op de meeste rackets staat het gewicht vermeld zonder bespanning, deze waarde vind je terug bij de productdetails. Een gemiddelde bespanning weegt 18 gram. Om het totaalgewicht te bepalen pak je het gewicht en tel je daarbij 18 gram op.

Balanspunt

Een “topweight” racket geeft meer balversnelling en wordt vaak gekozen door base-line spelers die meer gewicht achter de bal willen zetten. Een “handleweight” racket geeft vaak meer balcontrole en wordt vaak gekozen door "serve and volley" spelers die een snel en wendbaar racket willen. Voor allround spelers is een “even balanced” vaak het meest geschikt.

Snarenpatroon

Het snarenpatroon heeft invloed op de speleigenschappen van een tennisracket. Er zijn vele verschillende snarenpatronen, maar het te vereenvoudigen hebben wij ze opgedeeld in 3 verschillende groepen:

  • Dicht: 18*21, 18*20, 18*19, 16*21
    Een fijnmazig snarenpatroon geeft meer controle, je kunt de bal dan beter plaatsen. Een ander bijkomend voordeel is dat de snaren minder snel stuk gaan.
  • Normaal: 16*20, 16*19, 16*18
    Bij een normaal snarenpatroon heb je een goede verhouding tussen controle, power, duurzaamheid en geschikt voor spin.
  • Open: 14*16, 14*18, 16*15, 16*16
    Een grofmazig snarenpatroon geeft meer power. Doordat de snaren verder uit elkaar staan kunnen de snaren meer bewegen. Dit zorgt ervoor dat je meer met effect kunt spelen (topspin en slice). Nadeel is dat de snaren sneller stuk gaan door de bewegingsvrijheid.

Swingweight

Swingweight geeft aan hoe zwaar een racket echt voelt bij een slagbeweging. Bij een tennisracket met een lage swingweight kun je sneller een slag maken, maar de slag zal minder power bevatten. Een laag swingweight is geschikt voor mensen met een late voorbereiding. Een hoge swingweight maak een langzamere slag, maar met veel power. Een hoge swingweight is geschikt voor mensen met een tijdige voorbereiding en voldoende kracht in hun armen.

Niveau Speler

  • Beginner: deze rackets zijn geschikt voor mensen die pas zijn begonnen met tennissen.
  • Gemiddeld: deze rackets zijn het meest geschikt voor mensen die al wat langer speler, maar niet fanatiek.
  • Wedstrijdspeler: deze rackets zijn geschikt voor mensen die vaak en fanatiek tennissen.
  • Allround: deze rackets zijn niet specifiek in te delen in 1 van de bovenstaande categorieën. Deze zijn voor alle type spelers geschikt.

Lengte

Tegenwoordig zijn rackets in verschillende lengtes verkrijgbaar: standaard (68,5 cm) en longbody (71 cm t/m 73 cm) rackets. Door rackets een aantal cm langer te maken krijg je 20% meer power en 13% meer bereik. Nadeel is echter wel dat de balcontrole vermindert en de wendbaarheid van het racket, bijvoorbeeld bij het netspel, minder is.

Powerlevel

Waar ben je naar op zoek: meer balversnelling of meer balcontrole. Wanneer je op zoek bent naar een nieuw racket is dit een belangrijke vraag. Hoe hoger het powerlevel, des te hoger de balversnelling. Hoe lager het powerlevel des te meer balcontrole.

Type slag

  • Langzame (korte) slag:
    Dit is een type slag waarbij je maar een korte achterzwaai maakt met een lage armsnelheid, matige centrering en een korte uitzwaai. Vaak wordt gekozen voor een racket met veel power en comfort.
  • Gemiddelde (middellange) slag:
    Dit is een type slag waarbij je maar een middellange achterzwaai maakt met een gemiddelde armsnelheid en een middellange uitzwaai. Vaak wordt gekozen voor een racket met power en controle.
  • Snelle (lange) slag:
    Dit is een type slag waarbij je een lange achterzwaai maakt met een hoge armsnelheid, een precieze centrering en een lange uitzwaai. Vaak wordt gekozen voor een racket met veel controle en precisie.

Materiaal

De manier waarop en mate waarin bepaalde materialen in tennisrackets zijn verwerkt, bepalen het gewicht, het powerlevel en de trillingsdemping. Tennisrackets zijn normaal gesproken gemaakt van grafiet (koolstof). Grafiet is licht maar helaas ook kwetsbaar. Daarom wordt tegenwoordig grafiet vaak gecombineerd met andere stoffen zoals titanium, kevlar of glasfiber. Veel van de gebruikte kunststoffen komen uit de ruimtevaart en zijn vrij kostbaar!

Titanium bijvoorbeeld, dit is een van de sterkste materiaalsoorten ter wereld. Er is weinig titanium nodig om een sterk racket te fabriceren. Hierdoor is het mogelijk om een heel licht racket met goede trillingdempende eigenschappen te maken.

Glasfiber is sterk, flexibel en goedkoop. Rackets met glasfiber zijn daarom meer geschikt voor beginnende tennissers en hebben een lagere prijsklasse. Nadeel van glasfiber is dat het zwaar materiaal is met minder goede trillingdempende eigenschappen.

 

Assortiment Tennis Rackets

In de tenniswinkel kan ik bijna alle tennisrackets leveren die je wilt. Als nodig, ga ik speciaal voor je opzoek. Maar de basismerken die je in onze winkel vindt zijn:

  • Yonex
  • Wilson
  • Head
  •  Prince
  •  Babolat

In de webshop vind je een deel van het assortiment. Bij de aanschaf van twee rackets krijg je speciale korting. 

 

Op dit moment heb ik speciale prijzen voor

  • Yonex Vcore Pro97 310 gram
  • Yonex Ezone 100
  • Wilson Blade 98 V7 16x19
  • Wilson Clash 100
  • Head Graphene 360+ Speed MP
  • Head Graphene 360+ Gravity MP

Gripmaat

Om de juiste gripmaat van een tennisracket te bepalen meet je de lengte tussen de top van de ringvinger (van de slaghand) en de tweede handlijn. Op het plaatje hieronder zie je hoe je dit het beste kunt doen. De gemeten lengte in mm is gelijke aan de omtrek van het tennisracket. Aan iedere omtrek is vervolgens de ideale gripmaat toegewezen. 

Indien er twijfel is over welke gripmaat voor een tennisracket te kiezen, dan is het beter een gripmaat te klein dan te groot te kiezen. Immers, een te kleine gripmaat kan steeds met 1 gripmaat verhoogd worden via een zogenaamde 'krimpkous'. Een gripmaat verkleinen is niet mogelijk.

 

0- Diameter grip = 100-102mm = 4 inch

L1- Diameter grip = 103-105mm = 4 1/8 inch

L2- Diameter grip = 106-108mm = 4 1/4 inch

L3- Diameter grip = 109-111mm = 4 3/8 inch

L4- Diameter grip = 112-114mm = 4 1/2 inch

L5- Diameter grip = 115-117mm = 4 5/8 inch